Енергия: Ядрена енергия, Водноелектрически централи, Топлоелектрически централи, Слънчева енергия, Вятърна енергия, Геотермална Енергия, Енергия от приливи и отливи

 

 
Рейтинг: 3.00
(595)


Енергия Публикации Енергия, Цени

Публикации / Ядрен взрив за спиране на петролния разлив в Мексиканския залив? Никога, казват в САЩ

Ядрен взрив за спиране на петролния разлив в Мексиканския залив? Никога, казват в САЩ
02.07.10 06:08

Автор:The New York TimesТези разговори са започнали преди няколко седмици, докато инженерите разглеждат възможността за прекратяване на разлива на петрол в Мексиканския залив: Ами ако опитаме да запушим разливането с ядрено оръжие? -пише The New York Times.
Преди няколко десетилетия Съветският съюз, според слуховете, успешно прибягва до ядрен взрив за запечатване на голямо изтичане на газ, като поставя бомба дълбоко в земята, успявайки с невероятно високата температура да стопи околните каменни скали за спиране на потока.
Защо не го направим сега?Идеята има все повече нови фенове с всеки неуспешен опит да се спре изтичането, пише авторът Уилям Дж. Брод.
„Може би единственото нещо, което можем да направим – е да се създаде оръжейна система, да я инсталираме на дълбочина от 18 хиляди фута и да я активираме, надявайки се да спре петрола“, – заяви в петък за Bloomberg News, Мат Симънс, енергиен експерт и инвестиционен банкер от Хюстън, приписвайки на идеята за един ядрен взрив „всичко най-хубаво от учените.
Въпреки това, Стефани Мюлер, говорител на Министерството на енергетиката казва, че нито министърът на енергетиката Стивън Чу, нито някой друг наистина мисли за ядрена експлозия в залива. Възможността за ядрен взрив не е и никога няма да бъде разглеждана, заявиха и представители на федералното правителство. „Това е лудост“, – казва един от тях.
„Държавни и частни експерти по ядрените оръжия са на мнение, че използването на ядрена бомба би било рисковано не само от техническа гледна точка, с неизвестни и вероятно катастрофални последствия от радиация, но и неразумно от геополитическа гледна точка – това би било в противоречие с договорите за оръжията, които Съединените щати са подписали и които защитават в продължение на десетилетия, а това няма как да се случи в момент, когато Обама призовава за глобално ядрено разоръжаване „, – се казва статията.


Източник:
The New York Times


 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0968