Енергия: Ядрена енергия, Водноелектрически централи, Топлоелектрически централи, Слънчева енергия, Вятърна енергия, Геотермална Енергия, Енергия от приливи и отливи

 

 
Рейтинг: 3.00
(595)


Енергия Публикации Енергия, Цени

Енергия, Цени / Цената на петрола ще слиза

Цената на петрола ще слиза
05.07.10 14:07

Автор: Р. Караджов

 Цената на петрола ще слизаОтиват ли наистина цените към 40-50 долара за барел? Засега можем да кажем, ''да''!


Според някой анализатори (Deutsche Bank AG и Goldman Sachs) цените ще се задържат около сегашните нива, като очакват дефицит в производството на ОПЕК в края на 2010 година. Според МАЕ - Глобално търсене на петрол за сега взема реплика предимно от нарастващите доходи в нововъзникващите икономически страната. Световното търсене за 2010 г. залага да се увеличи с 170 000 барела дневно до 86,5 милиона барела на ден. Всичко това обаче на фона на очаквания край на рецесията, или поне аз така смятам.

В 2010 според данни на ОПЕК производството има спад през юни 2010 поради по-ниски доставки от Ирак, Ангола и Нигерия. Междувременно от ОПЕК се опитват да защитят настоящите цени на петрола. ''Текущи цени са удобни,'' заяви Ел Бадри, генерален секретар на ОПЕК пред репортери, преди срещата с представители на Европейския съюз. ''Аз не виждам никаква промяна в производството на петрол, аз не виждам никаква промени идващи преди срещата през октомври''. Генералният секретар на ОПЕК обаче е казал, че има ''много масло" на пазара, както и че е нужна повече дисциплина между страните от ОПЕК.
 


Предвид това, че членовете на ОПЕК също имат нужда от свежи капитали не смятам, че дисциплината ще може да се задържи, или няма да има опити за продажби на всяка цена, предвид конюнктурата не само на петролните, а и на другите пазари. В същото време, според месечния доклад на МАЕ (Международната агенция по енергетика*), се предполага, че поне до към 2015 година, пазарът на петрол ще остане пренаситен. Общият тон на доклада контрастира с по-ранни години, когато бе предупреждавано за за евентуален недостиг. Въпреки това МАЕ коригира нагоре прогнозата си за повишение на глобалната консумация на суров нефт оставяйки една голяма възглавница от свободен капацитет. В същото време МАЕ е обвинявана в миналото за създаване на политически документи, да успокои пазарите, които нямат голяма връзка с истинското състоянието на петролните резерви. В момента се получава разлика между това, което МАЕ докладва и това, което голяма част от енергийните анализатори казват сега, а по-специално, че добива на нефт е в застой, или в упадък, а резервите са надценени с около 30%, както и че ние може да бъде изправени пред криза в доставките около 2014-2017 година. Според доклад на Пентагона за 2010, сме пред задаващата се заплаха от енергийна криза. Според документ, който Пентагона, изготвя на всеки две години се съдържат недвусмислени послания - До 2012 г., световните запаси от петрол могат да бъдат изчерпани, цените на петрола ще станат неконтролируеми, а ''още през 2015 г., разликата между все по-нарастващо търсене и намаление на предлагането може да достигне 10 милиона барела на ден''. От много месеци има и тревожни сигнали, идващи от разни експерти, анализатори и икономисти. Според Оксфордския университет например запасите от петрол в света са надценени три пъти и т.н. Очаква се, че през 2011-2015 г. на нефтените пазари ще се развива много груба борба. Според експертите на Пентагона, резерви от енергийни суровини съществуват макар и все по-ограничени, но липсват необходимите платформи за петрол, инженери, съоръженията за преработка като крайният резултат остава същият. Дори и ако веднага се отговори на въпросите с добива и оборудването, резултатите ще бъдат почувствани едва след 10 години. В същото време петролът ще става все по-малко и по-малко, според доклада.
 


Лично аз въобще не смятам работещите в Пентагона за глупаци (напротив), но има нещо което и самите те признават в доклада си, а именно ''Забавянето на икономическия растеж'', което поне за мен ще е фактор възпиращ за сега цените. В същото време, в надпреварата за задържане на високите цени се включи и президентът на САЩ Барак Обама, който заяви следното ''Времената на евтиния и лесно достъпен петрол свършиха.'', обявявайки нова енергийна политика, в реч от Овалния кабинет. Предвид обаче неговата неадекватност в случая със разлива на BP, в Мексиканския залив, е трудно да очаквам друго от политик издънил се така и поставящ на карта не само бизнеса и препитанието на 4 щата на Америка, а и на много по-голяма територия, предвид започналия вече сезон на ураганите.

В същото време, икономическата активност в света едва ли ще е блестяща, поне според мен, безработицата расте и не само в САЩ и Европа, а високите все още цени са силна спирачка за растеж в някой браншове. И докато приходите на милиони хора и компании са свити до равнищата си от преди 10 години, то с разходите им не е така, което ще доведе неминуемо до нова стагнация в света макар и не с мащабите на тази от преди година-две. Високите цени дадоха тласък и на производството на електромобили и макар в САЩ да се карат 240 милиона автомобила, а в Китай само 40 милиона, то в този бизнес ще навлизат все повече компании като Tesla Motors. В момента около 71 % от спекулантите на пазара са заели дълги позиции в петрол, които неминуемо ще се наложи да закриват когато цената повлече крак още на долу, а закриването на позициите ще снижи цените още повече. Има и нещото наречено шистов петрол.Очаквам движение до около 50, а може и до 40 долара за барел, където цената най-вероятно ще намери дъно и не виждам изгледи за качване на цените.

*
МАЕ страните-членки списък - Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Чешката република, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Япония, Република Корея, Люксембург, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Република Словакия, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Великобритания, Съединените щати.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.151