Енергия: Ядрена енергия, Водноелектрически централи, Топлоелектрически централи, Слънчева енергия, Вятърна енергия, Геотермална Енергия, Енергия от приливи и отливи

 

 
Рейтинг: 3.00
(595)


Енергия Публикации Енергия, Цени

Енергия, Цени / Природен газ - цени, прогнози (NATURAL GAS - NG K0)

Природен газ - цени, прогнози (NATURAL GAS - NG K0)
03.03.10 14:10

Автор:Р. КараджовПрироден газ - цени, прогнози:


Търсенето и предлагането на на пазара определят в краткосрочен и дългосрочен план цената на природния газ. Това е особено вярно за тези потребители, които имат способността да се включите гориво, което те консумират. 
Като цяло много от основните клиенти нямат способност бързо да се прехвърлят от един енергоизточник на друг, но редица индустриални и електрически потребители на запад от много време имат способността да превключват между горивата. Например, когато цените на природния газ, са изключително високи, електрическите генератори могат да преминат от използване на природен газ на използване на по-евтини
 
въглища или мазут. Както и когато цените на газта станат неизгодни за домашният потребител той превключва на електричество или на някакъв друг енергоизточник за отопление. 
Тази смяна на горивото води до намаляване на търсенето на природен газ, което обикновено води до спад на цената му. 
В подобна ситуация сме и сега по мое мнение, като след шоковите поскъпвания в цената последните няколко години, много потребители се оглеждат за други източници, като това в много голяма степен зависи за Европа. 
Газта намалява, но точно поради това вместо цената и да се качи все повече хора се оглеждат за алтернативи поради несигурността в цените и доставките и. 
В момента ситуацията е следната:  За разлика от САЩ, Мексико и Канада (където има свръх предлагане поне за момента) в Европа има периодични кризи в доставките. Почти всеки спад в цените кара Газпром истерично да търси изход от ситуацията и да качи цените, което обаче вместо да доведе до по-добър резултат само отблъсква евентуалните бъдещи клиенти и потребители на газ. 
Спиране на доставките за Европа в 2009 година уплаши мнозина консуматори, а високите цени налагани на места, поради корупция, картелни и монополни споразумения отблъскват все повече клиенти от газта като енергоизточник. 
Всичко това поне според мен ще доведе до спад в дългосрочен план на цените на газта, поне до изграждането на Набуко което би довело до по-голяма сигурност в доставките или до строежа на повече терминали за втечнен газ, което би намалило зависимостта на ЕС от доставки през размирни или зле управлявани територии. 

 
Кризи в Европа;

На 1 януари 2006 г, криза "Газпром" – Украйна
На 3 април 2006 г., криза "Газпром" - Беларус 
На 13 март 2008 г., криза "Газпром"– Украйна
На 9 август 2008г. Война Русия – Грузия (Повода е друг, но целта е трасето на газопровода Набуко)
Ноември 2008 г. спор "Газпром"- Украйна който свършва с криза – Януари 2009 г., безпрецедентна по размери която показа, че на доставки на газ от Русия не може да се разчита поне докато тя не реши проблемите си със съседите.
 

 


(Евентуални нови кризи с доставките на газ за Европа може да имаме около; юни 2010, ноември 2010, декември 2012 г.) 

В самите САЩ газта като, че ли също губи малко по малко своята популярност, като потреблението на газ не се е качило значително, кой знае колко от 70 - те години насам.

 


Като минимални стойности на сегашния спад виждам 2.05 и дори да имаме покачване то е много вероятно да не мине 6.35 и да търсим равновесие за дълго време около тези цени, като ще имаме едно рязко покачване, но то ще е като последен импулс от покачванията в последните години. 


FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1301