Енергия: Ядрена енергия, Водноелектрически централи, Топлоелектрически централи, Слънчева енергия, Вятърна енергия, Геотермална Енергия, Енергия от приливи и отливи

 

 
Рейтинг: 3.00
(595)


Енергия Публикации Енергия, Цени

Енергия, Цени / Природен газ - Очаквани цени

Природен газ - Очаквани цени
20.10.10 20:27

Автор:Източник: www.borsi.dir.bg
 
Спада в цените който очаквах се състоя. От тук, пътя на газта е насочен все още дългосрочно към 2.50 $ за 1000 куб. фута, но предвид някой фундаментални и чисто технически фактори смятам, че около сегашните си нива природния газ ще направи корекция в посока покачване до към 4.50 – 5.00 $.Според Американския петролен институт (API), природния газ е топлинна енергия за 55% от домакинствата в САЩ, следван от електроенергията който затопля 39%. Нафта, пропан и въглища играят доста незначителни преки роли, въпреки, че въглищата се използват с 49% от електрическите централи в САЩ. 
Все пак други 20% са задвижвани с природен газ.
Това означава, че природният газ е естественият избор на инвеститорите, които търсят печалби свързани с идващата студена според метеоролозите зима.
Въпреки това предупреждавам, че фактори, различни от рутинните домашно отопление играят важна роля в търсенето и определянето на цените.
В Северна Америка, Европа и Азия цените на природния газ ще зависят от два обхватни фактора през следващите месеци; Степента, до която стига индустриалното завръщане на индустрията и тежестта на настъпващата зима. И двата фактора ще диктуват както доставките така и цените. 
Зимата на 2009-2010 беше един от най-суровите в последните няколко десетки години. Специално за САЩ ранните за сега прогнози показват, че зимата 2010-2011 може да е по-мека. 
Според прогноза на CFS - компютърен модел, управлявани от националните центрове за опазване на околната среда (NCEP), един клон на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) - ще видим по-топли дни от средното Декември- Февруари в големи части от САЩ. 
Не така обаче стоят нещата в Европа която очаква една от най-суровите зими на континента. 
В момента има пренасищане на пазара в САЩ и Европа, за което споменах и предния път и което може да запази цените на природния газ ниски и тази зима, но поне според мен може да очакваме едно покачване до 4.50 $, а може би от порядъка до $ 5, в максимум до 7.90 $. 
Освен ако условията са особено остри, а такива дали ще има или не, зависи от климата, както и от възстановяването на световната икономика и индустрия. 

В същото време Ирак започна трети търг, като предлага три газови находища разполагащи с около 10 % от доказаните запаси на газ в страната. 
Компаниите, които плащат такси за участие са; Total SA, Eni SpA, Edison SpA, Statoil ASA, Казмунайгаз ЕП АД, Petroleum International Co - TPAO, JOGMEC, Itochu, Mitsubishi, KOGAS, TNK-BP, BP PLC и други.

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1112