Енергия: Ядрена енергия, Водноелектрически централи, Топлоелектрически централи, Слънчева енергия, Вятърна енергия, Геотермална Енергия, Енергия от приливи и отливи

 

 
Рейтинг: 3.00
(595)


Енергия Публикации Енергия, Цени

Енергия, Цени / Шистов газ ще понижи зависимостта на Източна Европа от доставките от Русия

Шистов газ ще понижи зависимостта на Източна Европа от доставките от Русия
08.06.11 18:44
Шистовите скали в Източна Европа може да съдържат 7,1 трлн. куб. м природен газ, от които 1 трлн. в България, пише Bloomberg

Шистов газ ще понижи зависимостта на Източна Европа от доставките от Русия

Същата технология, която предостави на щатските потребители изключително ниски цени на природния газ след 2002 г., ще бъде развивана в Източна Европа в опит за понижаване на
руския монопол върху енергийните доставки в региона, пише Bloomberg.

Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. и Talisman Energy Inc. са сред компаниите, които се подготвят за разработването на газовите находища в шистовите скали на Полша и България, които могат да се окажат достатъчни за покриването на нуждите на региона за почти 80 години, се казва в изявление на щатската Енергийна информационна администрация. Полша е завършила изграждането на първите 7 кладенеца от планираните общо 124 и за момента оценява резултатите.

Успехът на планираните проекти би преначертал енергийната карта на Европа - континент, който за момента получава от Русия около една четвърт от доставките на
природен газ. Усилията за намиране на повече газ стават дори още по-належащи, след като Германия обяви, че планира да загърби ядрената енергия и да ограничи емисиите на въглероден диоксид, причиняващ глобалното затопляне.

„Необходимостта страните от Централна и Източна Европа поне да опитат да разкрият тези ресурси, ако ги има, е много много по-голяма от тази в Западна Европа“, казва Освалд Клинт, главен енергиен анализатор на Sanford C. Bernstein & Co. в Лондон.

Шистовите скали в Източна Европа може да съдържат 7,1 трлн. кубически метра природен газ, от които 5,2 трлн. куб. м вероятно са в Полша и биха били достатъчни за задоволяването на 300 години вътрешно потребление.

Миналия месец България предостави на Chevron лиценз за 30 млн. евро. Според оценките залежите в страната може да надхвърлят 1 трлн. куб. м газ.

„Проблемът с газа в Европа и особено в Централна и Източна Европа има много по-голямо значение от това каква е цената“, казва българският министър на икономиката Трайчо Трайков. „Става въпрос за националната независимост“.Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1973