Енергия: Ядрена енергия, Водноелектрически централи, Топлоелектрически централи, Слънчева енергия, Вятърна енергия, Геотермална Енергия, Енергия от приливи и отливи

 

 
Рейтинг: 3.00
(595)


Енергия Публикации Енергия, Цени

Публикации / Китай вече са вносител №1 на петрол

Китай вече са вносител №1 на петрол
04.03.13 18:49

Автор: www.vesti.bg

Китай вече са вносител №1 на петролПрез декември 2012 Китай се превърна в най-големия вносител на петрол, изпреварвайки САЩ. Това сочат изчисленията на суровинния анализатор на "Ситигруп" Ерик Ли, цитирани от "Файненшъл Таймс" и "Ведомости"

 По предварителни данни на Управлението за енергийна информация на САЩ, нетният внос на петрол и петролни продукти през последния месец на миналата година е спаднало до 5,98 милиона барела дневно, което е най-ниският показател от февруари 1992. Вносът на "черно злато" в Китай за същия период е нараснал до 6,12 милиона барела дневно, показват данните на китайските митници. Лидерството на Китай по този показател за момента не е устойчиво. През миналата година САЩ са купували в чужбина средно на ден по 7,14 милиона барела, Китай – 5,72 милиона барела. Освен това декемврийските данни могат да бъдат изкривени по данъчни причини: американските петролни компании по традиция намаляват вноса в края на годината, за да съкратят запасите си и следователно плащането на данъци. САЩ още не са публикували данните за вноса през януари. Китай го е увеличил до 6,3 милиона барела дневно.  Но петролните анализатори, анкетирани от ФТ, смятат, че даже ако Америка си върне титлата най-голям вносител на петрол през януари, тя няма да може да я запази за дълго. Още в края на 2013 и началото на 2014 благодарение на увеличаващия се добив на шистови въглеводороди в САЩ Китай окончателно ще се превърне в най-голям импортьор на петрол. Добивът на "черно злато" в САЩ нарасна през миналата година с над 800 000 барела дневно, което се превърна в сериозен пробив. Едновременно с това американските компании увеличиха с рекордни темпове износът на петролни продукти в Латинска Америка и Африка, които изпитват недостиг.  Свиването на вноса в САЩ на първо място е свързано с увеличаването на добива на шистов петрол, коментира анализаторът на "Райфайзенбанк" Андрей Полишчук. Според прогнозата на ОПЕК, в най-скоро време САЩ ще добиват между 7-9 милиона барела дневно. По данни на анализаторите на "Бритиш петролиъм", през следващите пет години страната ще добива толкова петрол, колкото и Русия днес – около 500 милиона тона годишно.  ФТ посочва, че намаляването на американската зависимост от вноса на въглеводороди може да доведе до сериозни геополитически размествания. САЩ бяха най-големият нетен вносител на петрол в света, като се започне от средата на 70-те години. И този факт сериозно влияеше на външната политика на Вашингтон по отношение на богатите на петрол страни, като Саудитска Арабия, Ирак, Венецуела, Нигерия и държавите от Каспийския басейн. САЩ вече намалиха вноса си от страните-членки на ОПЕК - преди всичко от Нигерия и Ангола, традиционните съюзници от Близкия Изток пострадаха по-малко. 

Заместник-държавният секретар на САЩ за икономиката Робърт Хормац заяви в интервю за "Ведомости", че стратегическите отношения със съюзниците в Близкия изток няма да се променят с постепенното намаляване на вноса на горива. "Те ще останат за нас такива, каквито са били, даже при намаляването на доставките". Той заяви, че САЩ едва ли ще могат в обозримо бъдеще да станат напълно самозадоволяващи се енергийно.


 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1116