Енергия: Ядрена енергия, Водноелектрически централи, Топлоелектрически централи, Слънчева енергия, Вятърна енергия, Геотермална Енергия, Енергия от приливи и отливи

 

 
Рейтинг: 3.00
(595)


Енергия Публикации Енергия, Цени

Публикации / България ще осигури помощ в рамките на задължението на НЕК

България ще осигури помощ в рамките на задължението на НЕК
20.09.16 18:46
 България ще осигури помощ в рамките на задължението на НЕКБългария ще осигури помощ в рамките на задължението на НЕК, според присъденото от Арбитражния съд в Париж


След като бъде получено одобрение от Брюксел за държавна помощ, към Атомстройекспорт (АСЕ) ще бъдат платени € 400 млн. След преговори ще бъде преведена и останалата сума, но в момента България оспорва размера на лихвите. 

От Международният арбитражен съд в Париж са информирали, че намират основание за разглеждане на тази претенция. Към настоящия момент сумата с начислените лихви, е в размер на € 628 млн. Лихвата, която тече на ден, е в размер на 324 хил. лева на ден. На всеки 3 дни НЕК генерира разход за лихви в размер на 1 млн. лв. Първият реактор е произведен на 100%. Вторият реактор е почти на 90% произведен според руската страна и според решението на Арбитражния съд страна. Държавната помощ за плащането на АЕЦ Белене ще дойде от фискалния резерв. Парите са налични. В резерва има над 14 млрд. лева. На извънредно заседание парламентарните комисии по бюджет и по енергетика подкрепиха Законопроекта за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК. Предстои гласуването на законопроекта на първо четене в пленарна зала на утрешното заседание на Народното събрание. Международния арбитраж в Париж отсъди България да плати € 550 млн. за поръчано, но неплатено оборудване на Атомстройекспорт (АСЕ) за спрения проект АЕЦ Белене. В сумата € 550 млн., не влизат компенсациите по лихви и съдебни разходи. 

Искът на руснаците бе в диапазона € 1.05 млрд. - € 1.25 млрд. Арбитражът е признал само разходите на ''Атомстройекспорт'' за произведеното оборудване. Всички останали искове - за ескалация на разходите по проекта, за направени разходи извън заявеното и други са отхвърлени.

Ангажиментът на НЕК е да плати и получи произведените активи. От присъдените на руснаците € 550 млн., € 250 млн. са за неплатени фактури по извършена от АСЕ работа и приета от НЕК, а € 300 млн. са за поръчано, изработено и неплатено оборудване.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1254