Енергия: Ядрена енергия, Водноелектрически централи, Топлоелектрически централи, Слънчева енергия, Вятърна енергия, Геотермална Енергия, Енергия от приливи и отливи

 

 
Рейтинг: 3.00
(595)


Енергия Публикации Енергия, Цени

Публикации / Швейцария се отказва от ядрената енергетика

Швейцария се отказва от ядрената енергетика
21.05.17 17:07

Швейцария се отказва от ядрената енергетикаСпоред първите данни за референдума, след затварянето на секциите, с ''да'' са гласували 58% от гражданите на Конфедерацията.

Убедителна подкрепа за постепенния отказ от ядрената енергетика в Швейцария сочат предварителните резултати от провелия се днес в страната референдум.
 


Ядрената енергия в Швейцария се генерира от 4 ядрени електроцентрали с общо 5 реактора. Правителствената енергийна стратегия за 2050 г. иска да изведе от експлоатация 5-те стари реактора, които произвеждат около 1/3 от електроенергията на Швейцария, но понеже всички швейцарски ядрени централи имат отворени лицензи за експлоатация, няма ясна крайна дата, която да определи кога трябва да бъдат затворени. 

Критици сочат, че четиричленно семейство ще трябва да плаща допълнително 3200 швейцарски франка годишно. Според тях по-непостоянната вятърна и слънчева енергия ще засили зависимостта от внос на електричество. През 2016 година Швейцария бе нетен вносител на енергия. Законът предлага от потребителите да се събират 480 милиона франка годишно, за да се финансират инвестициите във вятърна, слънчева и водна енергия. Около 38 000 проекта за възобновяема енергия, предимно слънчеви панели по покривите, чакат одобрение, тъй като националният фонд, който ги подкрепя, не разполага с достатъчно средства. 

Слънчевата и вятърната енергия дават 5 % от енергията в Швейцария, 60% е от водни централи, 35% - ядрена. Миналия ноември швейцарските гласоподаватели отхвърлиха призива за ускоряване на премахването на инсталациите, които искаха да ограничат експлоатационния живот до 45 г., в ход, който щеше да принуди 3 от петте реактора да приключат тази година.

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1311